Over mij

Over mij

Hoi! Ik ben Zé, eigenaresse van Stal Blau. In 2018 heb ik de stap gemaakt om mijn droom te verwezenlijken: een eigen hippisch bedrijf beginnen. Ik ben opgegroeid in een kunstzinnig ondernemersgezin in Egmond, dicht bij de duinen en het strand. Daar is mijn liefde voor de natuur en dieren begonnen. Als klein meisje wilde ik het liefst altijd bij dieren in de buurt zijn en ze helpen als dat nodig was. Ik kwam dan ook geregeld thuis met zielige vogels die niet meer konden vliegen, egels, muizen of konijnen die gegrepen waren door vossen, en ik was een magneet voor katten en tal van andere dieren die het wel gezellig vonden bij mij.

En ja.., toen kwam ik op een gegeven moment in contact met paarden. Deze dieren spraken mij zo aan door hun complexiteit, ik wilde ze heel graag leren begrijpen. Toen is het balletje gaan rollen, en was ik vaak in de buurt van paarden. Na jaren lange ervaring met paarden wilde ik van mijn passie mijn beroep maken.

In 2016 zijn we met het gezin verhuisd naar Callantsoog waar mijn ouders het jutters en kunst-museum zijn begonnen en ik samen met mijn 4 paarden ben gestart met Stal Blau. De afgelopen jaren heb ik mij verdiept in het correct trainen en beleren van paarden. Mijn Doel is om zo veel mogelijk mensen te helpen met de training, communicatie en omgang met paarden. Dit doe ik op een rustige, doeltreffende, empatische en oprechte manier die voor het paard en eigenaar makkelijk te begrijpen is.

In 2017 heb ik het Militair ruiterbewijs behaald en was actief in de militaire ruitersport. Elke dag, 7 dagen in de week, ben ik met paarden bezig en ben mijzelf aan het verbeteren en leer ik elke dag weer wat van deze prachtige dieren. Door de unieke ligging van Stal Blau ben ik gestart met strandritten verzorgen op mijn eigen paarden. Ook voor mensen zonder rijervaring! Zo hoop ik zoveel mogelijk mensen in contact te laten komen met deze geweldige dieren en ze te laten zien dat deze dieren het verdienen om goed behandeld en begrepen te worden.

Op een natuurlijke manier paarden houden

Onze paarden staan 24-7 buiten in een actieve paddock. Daardoor worden ze aangezet tot bewegen en kunnen ze hun natuurlijk ritme volgen, wat erg goed is voor hun fysieke en mentale gezondheid. Ze hebben meer vrijheid dan in het klassieke idee van "een stal". Ook krijgen ze onbeperkt ruwvoer en daarnaast biologische bijvoeder zoals vitaminebrok en luzerne. Water kunnen ze drinken uit de sloot naast het natuurgebied of uit een ton met kraanwater/regenwater en ze kunnen ook zelf kiezen of ze overdekt willen staan. Al onze paarden lopen op blote voeten en het meerendeel wordt bitloos gereden. In de zomer staan de paarden overdag op het weiland en in de winter staan ze zo veel mogelijk zonder dekens in de paddock. Zo proberen we ze zo natuurlijk mogelijk te houden zodat ze zich echt goed voelen 😀